#ThrowbackThursday: Groenendag 1949

Groenendag 1949
Groenendag 1949

Twee weken geleden zijn de huidige eerstejaars van Phocas tijdens de Haemeldag ontgroend, vroeger gebeurde dit tijdens de Groenendag. Op de foto de groenendag in 1949. Erelid meneer Funneman heeft ons eens verteld over zijn eigen ‘groentijd’.

Destijds had men bij het Nijmeegs Studenten Corps een groot aantal Indiëgangers. De heer Funneman was een van hen. Aangekomen in Nijmegen bleek dat er een heleboel mannen die hij zelf nog kende uit zijn tijd in de Oost ook naar het Nijmeegse waren gekomen om te studeren. Met hun militaire ervaringen in Indië voelden zij er niet veel voor om zich op de gebruikelijke manier te laten ontgroenen door het corps. Ook de toenmalige senaat van het NSC vond het maar een beetje eng om de soldaten die, zo vertelde Funneman, toch wel het nodige hadden meegemaakt in Indië te laten ontgroenen. Hun verwachting was toch wel dat deze mannen het niet over hun kant zouden laten gaan als zij ontgroend zouden worden zoals dat met de andere eerstejaars gebeurde. De oplossing van het NSC? Ze maakten de Indiëgangers lichtgroen en stelden een oud corporaal die zelf in Indië was geweest aan om de heren onder de duim te houden.

Funneman vertelde ons vol trots dat zij zich niets lieten zeggen en ze zo vrij makkelijk door de ontgroening heen kwamen. In zijn eigen woorden; een beetje spelenderwijs. Met zijn van de pret nog glinsterende ogen vervolgde hij dat hij er een fijne groep vrienden aan heeft overgehouden. Een groep waar, totaal tegen de gewoonten van die tijd in, mannen én vrouwen bij zaten. Omdat ze geen zin hadden om mee te doen aan het hele disputaire gedoe op de sociëteit van het NSC noemden ze zichzelf gewoon ‘de vriendjes’. Nog altijd komt het deel van de vriendjes dat nog in leven is ieder jaar samen en halen zij onder het genot van een hapje en drankje herinneringen op aan hun studententijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *