Crowdfunding “avant la lettre”

Door Lily de Kleijn namens de archiefcommissie, mei 2017.

Bij de oprichting van Phocas in 1947 vlak na de oorlog was de financiering van de oprichting van NSRV Phocas een groot probleem. Geldzorgen teisteren Phocas regelmatig door de jaren heen. Zoals algemeen bekend is dit ook nu weer een hot item. Vorig jaar hebben we met crowdfunding geld verworven voor het nieuwe botenhuis maar ook in 1947 wist men van aanpakken, ook al had men toen nog nooit van crowdfunding gehoord.

Recent vonden we bij het sorteren van het archief tientallen schuldbekentenissen (Loting 1970; Obligatielening 1949) van een obligatielening om geld te verzamelen om de club op te kunnen richten. In totaal heeft die actie dus 7000 gulden opgeleverd, dit is equivalent aan meer dan 33.000 euro in 2016. Daar kon je in die tijd wel een klein huisje voor kopen.

De deelnemers kregen op enige termijn hun geld terug en het lot bepaalde wanneer dit het geval was. Dat kon blijkbaar lang duren getuige de brief uit 1970. Op de coupure staat dat er 3% rente gegeven zou worden. Nou is dat een rente waar we hedentendage alleen maar van kunnen dromen, maar of de gulle gevers deze ook daadwerkelijk hebben gekregen is maar de vraag. De begeleidende brief met de mededeling dat de club er financieel niet best voorstaat vanwege de noodzaak voor nieuwe huisvesting, doet het ergste vermoeden. De geschiedenis herhaalt zich…

oudphocas

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *