#ThrowbackThursday: de winter door in 1952

Hoe kwam men vroeger bij Phocas de winter door?

Door Lily de Kleijn, namens de archiefcommissie van Phocas.

 

Voor huidige Phocanen en ook voor jongere oud leden van Phocas is het haast niet voor te stellen hoe moeilijk het vroeger was om in conditie te blijven tijdens de soms lange winterstops. Mijn wedstrijdroeiperiode lijkt nog niet zo lang geleden maar ook begin jaren ’80 was dat niet gemakkelijk. Roeiergometers waren er niet, zelfs hometrainers waren slecht beschikbaar op het sportcentrum. Dat werd dus krachthonk en hardlopen door de sneeuw in het bos. Dat hardlopen op – door de vorst verharde – paden met schoenen zonder comfortabele vering, was vragen om blessures zoals springschenen. Samen met Miriam Koolen, een van mijn roeimaatjes, heb ik menig saai uurtje op de hometrainer moeten doorbrengen door die blessure. We hadden nog geen oortjes met muziek, laat staan visuele afleiding door TV schermen, het was echt supersaai en daardoor extra afzien.  

Wat een feest als de vorst voorbij was en we de boot in konden!

Dus als je in deze wintermaanden baalt van de indoortraining op de ergometer onder het genot van  opzwepende muziek, bedenk dan dat het altijd nog erger kan!

Op deze foto uit 1952 zien we een soort van voorloper van de Concept II. Op de voorgrond zien we moderator Pere van Ogtrop sj. het tempo aangeven. Volgens mij was het een idee van hem om dit apparaat te bouwen. Ik stel me zo voor dat er weinig overeenkomst was met de roeibeweging in de boot en het is ook niet echt een succes geworden.

De eerste echte roeimachine werd al in 1981 ontwikkeld en in 1982 werd de allereerste indoorwedstrijd georganiseerd. Pas in 1990 werd ter ere van het 21ste lustrum van Nereus een Nederlandse wedstrijd over 2500 meter op de ergometer georganiseerd. In 1999 werd de afstand teruggebracht naar 2000 meter en sindsdien heet het evenement het Nederlands Kampioenschap Indoorroeien (NKIR) Bij Phocas werd eind jaren ‘80 de eerste roeimachine gekocht. Pas in 1996 kregen ook niet-wedstrijdroeiers toestemming van de ALV om hier in de winter op te trainen. Inmiddels is de roeiergometer niet meer weg te denken uit de trainings – en selectieprocedures, wat een genot ☺

 

Lijkt het je leuk om meer te weten te komen over de rijke geschiedenis van Phocas dan kun je lid worden van de archiefcommissie. Zowel leden als oud leden zijn welkom. Voor meer informatie kun je terecht bij het hoofd van de commissie, Jutta Verduin (juttaverduin@hotmail.com) of bij mij (lilydekleijn@hotmail.com)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *