Roeiwedstrijden in Nijmegen door de tijd.

Door Lily de Kleijn, namens de archiefcommissie.

Over 2 weken, op paaszaterdag 31 maart 2018, organiseert Phocas voor het eerst sinds jaren weer een officiële wedstrijd, de Traianus Regatta als onderdeel van de landelijk NOOC bokaal, dit keer op de Spiegelwaal.

Phocas heeft een lange traditie van het organiseren van landelijke en regionale wedstrijden. Al in april 1949 werd door het toen tweejarige Phocas een landelijke wedstrijd georganiseerd ter ere van het vijfde lustrum van het Nijmeegs Studentencorps Carolus Magnus. Het was volgens de overlevering een zeer succesvolle activiteit met deelnemers uit het hele land en dat laten de foto’s zien, de belangstelling was enorm. Langs beide kanten van het toen nog smalle kanaal stonden honderden mensen. Volgens de Gelderlander, die het ook als groot nieuws bracht, was het een kroon op de sportfeesten van de studenten. Uiteindelijk werd Njord de winnaar van het hoofdnummer en kreeg zij de wisselbeker uitgereikt.
Phocas was echter meesteres in het stijlroeien, de dames vielen zelfs twee keer in de prijzen, Phocas II werd eerste en Phocas III tweede in deze categorie. Recent heb ik bij de persoonlijke uitreiking van het Oud Phocas speldje nog gesproken met ons oudste lid Maria Guffens – Stoopman. Zij viel destijds ook in de prijzen en ze vertelde me toen dat ze wel goed waren in stijlroeien, maar dat ze eigenlijk ook veel liever snel wilden roeien. In die tijd werd dat echter nog niet geaccepteerd van vrouwen.

Ook in mijn eigen roeitijd in de jaren ‘80 werden er regiowedstrijden georganiseerd door Phocas. Ieder jaar was minstens een tot twee keer per jaar het verkeer op het Maas Waalkanaal gestremd met toestemming van Rijkswaterstaat, ondanks protesten van de schippersvereniging waarvan we diverse protestbrieven in het archief hebben zitten. Vanaf 2004 werd het echter steeds lastiger om roeiwedstrijden op het kanaal te organiseren. Ondanks toezeggingen van RWS in 2005 dat we zelfs wedstrijden mogen organiseren op het kanaal als we naar het Meertje zouden gaan, is de hulp bij het tegenhouden van het vaarverkeer steeds minder. In 2007 werd besloten geen regiowedstrijden meer te organiseren op onze huidige locatie omdat de pauzes steeds langer werden en het wedstrijdprogramma daardoor niet meer mogelijk was.

Tot nu dus… 31 Maart is het eindelijk weer zover, weer een officiële landelijke roeiwedstrijd in Nijmegen. Oud Phocas is hoofdsponsor en voor alle oud Phocanen is het de moeite waard om als medesponsor te komen kijken. Van 14.00 tot 16.00 uur is er een speciale VIP ontvangst voor hen. Er bestaat ook de mogelijkheid om je ter plekke in te schrijven als lid en daarbij meteen het Oud Phocas speldje in ontvangst te nemen. Ik hoop op een grote opkomst!

  1 reactie op “Roeiwedstrijden in Nijmegen door de tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *