Benoeming Willem van Hinsbergh als Lid van Verdienste op 6 oktober 2018.

                                       
Beter laat dan nooit kun je in het geval van Willem wel zeggen. Willem begon in 1974 zelf als lichte roeier bij Phocas waarna hij al snel begon te coachen. Zelfs na het ordenen van ons archief is hier weinig over terug te vinden. In de jaren ’70 en ’80 werden de archieven over de wedstrijdroeiers en hun coachen slecht bijgehouden en jaarverslagen met details zijn pas na 1985 verschenen.

In 1979 was Willem echter al volop aan het coachen als coach van de roemruchte FYLE D8+ getuige de foto’s in ons foto album. Willems ster begon te rijzen toen hij de twee-zonder met Wim van der Velden en Ruud Roelofsen ging coachen. In 1984 werd deze ploeg voor het eerst Nederlands kampioen en een jaar later maakten beide roeiers deel uit van de Nederlandse acht op het WK in Hazewinkel (België). Willem was assistent-coach van wat achteraf als de eerste Holland acht beschouwd kan worden.
Uit deze acht kwam een twee-zonder voort met Wim van der Velden en Aegir-roeier Wim ten Haven die onder begeleiding van Willem in Nederland onklopbaar was en uitkwam op de WK’s van 1986 (Nottingham) en 1987 (Kopenhagen). Tussendoor coachte Willem een Phocas-Aegir combinatie in 1986 naar de winst in de eerste divisie van de Head of the River.
Nadat Wim van der Velden zijn carrière beëindigd had, behaalden Catherine Hadfield, Hugo-Jan Jansen en Stijn van de Heuvel met Willem als coach nog de nodige overwinningen in de skiff.

Gedurende zijn lidmaatschap heeft Willem vele jaren zitting gehad in de adviescommissie en de toewijzingscommissie. Helaas laten de archieven ons in de steek als het gaat om de exacte jaartallen. Belangrijker was de informele rol die Willem meer dan 20 jaar bij Phocas gespeeld heeft. Hij was voor velen een orakel op het gebied van roeitechniek, trainingsleer, materiaalbeheer, afstellen van boten, organisatie en ongetwijfeld nog veel meer.

                                          

In 1989 doopte Willem ‘De Hinsh’ en dit was een terecht gebaar van het toenmalige bestuur als dank voor zijn jarenlange inzet. Terugkijkend is het meer dan terecht dat hij nu ook benoemd wordt tot Lid van Verdienste van de NSRV.

Voor Willem is het natuurlijk heel leuk als er veel oude bekenden bij de benoeming aanwezig zijn. In het voorlopig programma staat de benoeming gepland voor 16.45 uur maar afhankelijk van het aantal inschrijvingen voor de BokBierBokaal kan dit nog veranderen.
6 Oktober wordt een drukke dag op het botenhuis. Er zijn tijdraces tussen oud Phocanen om de BokBierBokaal. Er is een Boatrace tussen VIC en Elias en HRM en Emmeken. Er zullen dus veel Phocanen en Oud Phocanen aanwezig zijn. Omdat het botenhuis niet veel kan hebben is het voor de organisatie belangrijk om enig zicht te hebben op het aantal mensen.

Het zou dus heel fijn als je je aanmeldt voor die dag via het ticketbureau (5,80 euro voor hele dag voor 2 bokbiertjes een hamburger en hapjes) https://www.ticketkantoor.nl/shop/Bokbierbokaal of als je alleen voor Willem komt via ons mailadres: oudphocas@nsrvphocas.nl.

Iedereen die zich opgegeven heeft zal via e-mail de definitieve tijden en het definitieve programma krijgen. Het programma zal ook in de week van 25 september op de website oudphocas.nl worden gepubliceerd.

 

  2 reacties op “Benoeming Willem van Hinsbergh als Lid van Verdienste op 6 oktober 2018.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *