Introw weekenden in het verleden.

Lily de Kleijn, namens de archiefcommissie.

Over iets meer dan een week is het weer zover, het hoogtepunt voor de Introw-roeiers, het Introw weekend bij het Wylerbergmeer. Het Introw weekend bestond in mijn tijd, de jaren ’70 en ’80 nog niet. We hadden wel een introductieperiode en introductieleden waarbij de Row-out met afsluitend wedstrijdjes als afsluiting van deze periode gold. Er was wel een roeiweekend in het najaar maar die stond los van de introw periode. Ook een Haemeldag was er overigens nog niet en
de introductie werd ieder jaar gewoon door het nieuwe bestuur georganiseerd.
In 1990 pleit Marcel Zweers in een notitie om een introductiecommissie in te stellen om het bestuur te ontlasten en zaken professioneler aan te pakken. In het archief vinden we dan ook voor het eerst een melding van het introw weekend als onderdeel van de introductie. De introw-bijdrage gaat daardoor omhoog van 15 naar 40 gulden. Er wordt in het jaarverslag melding gemaakt van een groot succes qua aantallen aanmelders door het geslaagde introw weekend. Van de 143 deelnemers aan de Introw worden er 81 lid van Phocas, blijkbaar voor deze periode een mooi aantal. Op de begeleidende foto zien we een impressie van het eerstejaars weekend in 1991 toen nog gehouden in Mook. Inmiddels is de introductiecommissie natuurlijk al wat meer ervaren en worden er 240 mensen introductie-lid, waarvan er 211 na het Introw weekend lid worden en er zelfs gewerkt moet worden met een wachtlijst. De locatie van de weekenden is inmiddels niet meer de Mookse Plassen maar het Wylerbergmeer.
Ook dit jaar zijn er meer dan 240 introw leden, laten we hopen op beter weer dan vorig jaar en een grote deelname aan het weekend zodat ook dit jaar de vereniging een groei door kan maken richting het nieuwe botenhuis.

Voor Oud Phocas is het Introw weekend inmiddels ook een belangrijk moment. Sinds vorig jaar is er op de zaterdagavond voor de cantus een exauguratie van verse oud Phocanen die feestelijk welkom worden geheten met bubbels en een dinertje bij Oud Phocas. We zijn van plan hiervan net zo’n traditie te maken als het Introw weekend zelf.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *