6 oktober BokBierBokaal en Boatrace

Verslag BokBierBokaal en Boatrace 6 oktober 2018

 

6 Oktober 2018 was het eindelijk zover: de eerste editie van de BokBierBokaal. Met ongeveer 60 reünisten en in totaal 8 ploegen met Oud Phocanen werd gestreden in een tijdrace van 500 meter om de wisselbeker. onder een stralende zon op een dag die wel haast zomers genoemd kon worden. Het waren ploegen van zeer verschillend kaliber en van verschillende leeftijden. De belangrijkste overeenkomst tussen de deelnemers was het feit dat de meesten al jaren niet meer geroeid hadden in de oude ploegsamenstelling. Uit de commentaren bleek dat het voor velen toch weer een heel vertrouwd gevoel was, net fietsen, dat verleer je ook niet.

Er werden 5 heats geroeid. De eerste heat was tussen EJD 2014 en RUIG. Met 3,5 seconden verschil won EJD 2014 de race met een tijd van 2:26.2. De tweede heat tussen Semtex en Skall Skall liet een wat groter verschil zien van 11 seconden, met Skall Skall als winnaars. De derde heat tussen EJD 2012 en BoB werd met een zelfde verschil gewonnen door EJD 2012. Heat 4 was een ware boatrace tussen titanen uit de jaren 70 en 80. Diverse WK roeiers en op nationaal niveau destijds goed presterende roeiers in beide boten. Mooi om te zien dat het fanatisme na al die jaren nog steeds aanwezig was bij hen. Het was een superspannende strijd die nipt gewonnen werd door de ploeg “Herman Nieste” met een tijd van 2:14.4 minuten. Jan Dijkstra, Wilbert de Jong, Ruud Roelofsen en Wim van der Velden hebben hiermee de BokBierBokaal van 2018 gewonnen. In de vijfde heat nam de EJD 2012 het nog op tegen een combinatie van veteranen en invallers van Phocas. Gérard van Engelen zat op slag bij de veteranen, al sinds 1957 actief roeier en nog steeds wekelijks op het water in een veteranen acht. Voor de huidige Phocanen goed om te zien dat zelfs op hoge leeftijd deze mooie sport nog uitgeoefend kan worden. Buiten mededinging deden de zussen Thea en Vera Renaud voor het eerst sinds meer dan 30 jaar wat rondjes samen in de dubbel twee in hun Sister’s Act. Ook dat voelde blijkbaar weer heel vertrouwd.

De sfeer zat er met de bokbiertjes – mede onder invloed van het fantastische weer – snel in. Mooi om te zien dat ook nu leeftijdsverschillen moeiteloos overbrugd werden door de gemeenschappelijke ervaringen bij Phocas. Sterke verhalen van vroeger wisten de jongelui te boeien en oude herinneringen werden opgehaald bij de fotoboeken van de archiefcommissie.

De voorbereiding van de Boatrace duurde traditioneel meer dan één uur maar om half 3 kon eindelijk, onder het genot van hapjes en bier, door iedereen genoten worden van het volgende onderdeel van de dag, de Boatrace. Het voorprogramma van de Boatrace werd geroeid tussen HRM en Emmeken met Emmeken als winnaar waarna eindelijk de race tussen VIC en Elias geroeid werd. De race werd gewonnen door Elias met een ruime voorsprong. Zij hadden natuurlijk wel het voordeel van de aanwezigheid van Koen en Erik. De huldiging van Emmeken en Elias werd bijgewoond op de kant door zowel Phocanen als oud Phocanen, waarna de oud-phocanen  voor het eerst de liederen van beide disputen konden aanhoren. Last but not least werd onder enorme belangstelling van veel tijdgenoten de BokBierBokaal uitgereikt aan de ploeg Herman Nieste. Inmiddels was namelijk de kant volgestroomd met gasten voor de benoeming van Willem van Hinsbergh als lid van verdienste van Phocas en dit er waren daardoor veel tijdgenoten van de winnende ploeg. Het verslag van de benoeming is elders op deze website te vinden.

Na de streepjesborrel voor de winnende wedstrijdroeiers van vorig jaar werd de dag voor Oud Phocas afgesloten. Het was weer een goed geslaagde roei-reünie en we hopen dat dit het begin van een nieuwe jaarlijkse traditie was.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *