De allereerste Phocas dames acht Nationaal Kampioen in 1962

De eerste Phocas damesacht die nationale kampioenschappen wint op de Bosbaan in 1962.

Tijdens de Bokbierbokaal op 6 oktober j.l. waren meer dan 60 oud Phocanen aanwezig. Ook het Phocas echtpaar Carlo en Trees van de Bilt – Uil waren present om hun vriend Gérard van Engelen in de veteranenboot aan te moedigen. Zelf waren zij ook actief als wedstrijdroeiers begin jaren ’60 en met name het verhaal van Trees is de moeite waard voor onze Throwback Thursday. Ook in haar tijd bracht Phocas het al tot mooie resultaten en ze behaalden hiermee de krant zoals in de bijlage te zien is.  In 1962 roeide Trees op positie 6 in deze befaamde acht samen met Marijke Klaverdijk (sl) Bertien Jansen (7) Noor Pelgrim (5) Dorethé Ter Riele (4) Amy van Iersel (3) Nel Storms (2) en Jet Bruinsma (bg) en stuurvrouw Ineke Termeer. Onder de bezielende leiding van Maria Ruigewaard, bijgestaan door R. van Lonkhuyzen wonnen zij na een maandenlange strak opgezette training als jonge-acht niet alleen de wedstrijd van de jonge-achten maar ook die van de oude-achten. Als beloning mochten ze ook in het internationale veld starten een week later, maar omdat velen in de boot inmiddels al vakantieplannen hadden is dat niet doorgegaan. Tja, prioriteiten…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *