Het beste idee van (Oud) Phocas in uitvoering

Door Jorian Leerling

Afgelopen jaar was er weer een editie van ‘Het beste idee van Phocas’, gesponsord door Oud Phocas. Dennis Jongste was het dit maal die de beschikbare 1500 euro mocht besteden aan zijn plan: Eerstejaars wedstrijdcoaches de Roei Coach 2 cursus (RC-2) van de KNRB laten volgen. In deze cursus leren coaches wat er op hen af komt als coach, welke taken en verantwoordelijkheden zij hebben en hoe zij het beste technische kennis kunnen overbrengen op de hun roeiers. Essentiele vaardigheden waarmee 7 enthousiaste coaches in oktober aan de slag gingen. Als coach van de Eerstejaars Lichte Dames heb ik zelf de eer om een van deze coaches te zijn.

De RC-2 cursus leert onervaren coaches de basisvaardigheden van het coachen. Verscheidene kwaliteiten zoals het voorbereiden van een training, het begeleiden van een wedstrijd en het analyseren van de roeihaal worden (hopelijk) aangeleerd. Dit gebeurt door middel van 2 praktijkdagen en 4 theorieavonden. Samen met coaches van EJZ, EJL, EJD, MGD, MGL en MGZ reisde ik ’s avonds af naar Euros in Enschede waar de cursus gehouden werd. Het waren vaak lange avonden die in het teken van techniek, didactiek of trainingsleer stonden. Er werd veel eindeloos gediscussieerd, bijvoorbeeld over hoe een roeier hoort uit te zetten. Dit deden we samen met eerstejaars coaches van Euros. Dit leverde vaak interessante ideeën en inzichten op. Elke vereniging leert haar roeiers eenmaal anders roeien. Bij Phocas worden de eerstejaars coachkaders bijgestaan door hoofdcoach Kasper Faber. Met zijn kennis leert hij ons als eerstejaars coaches veel. De RC-2 biedt ons echter kennis vanuit een heel ander perspectief. Op die manier dwingt het iedere coach zelf een beeld te vormen van wat hij of zij denkt dat een goede coach is.

Een van de onderdelen van de cursus die ik zelf erg waardevol vindt is de meefietsstage. Hierbij zoek je contact met een coach die de RC-3, dat is voor middengroep/hoofdcoaches, en fiets je een training mee. Zelf heb ik een training bij Vidar meegefietst. Hier heb ik heb ik een hele andere manier van coachen gezien dan ik gewend ben, maar die wel heel goed aankwam. Een ontzettend leerzame ervaring dus. Dat is eigenlijk de hele RC-2 cursus voor mij. Een leerzame ervaring, mogelijk gemaakt door Oud Phocas. Ik heb zelf mogen profiteren van ‘Het beste idee van Phocas’ en deel mogen uitmaken van de investering in Phocas. Want dat is in mijn ogen deze coachcursus. Een investering in de kennis binnen Phocas. En dat kan alleen maar toegejuicht worden. Dus mochten de prestaties van de wedstrijdploegen tegenvallen dit jaar, dan ligt het in ieder geval niet aan de coaches…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *