#TBT: Phocas op het land: Batavierenrace

Door Sanne Ruigrok namens de archiefcommissie.

 

 

       

 

 

Dat Phocanen sportief zijn weet iedereen. Maar dat deze sportiviteit verder reikt dan de wateren bleek afgelopen weekend weer, op alweer de 46ste editie van de grootste estafetteloop ter wereld. De route van Nijmegen naar Enschede werd in een vijfentwintig tal etappes bedwongen, om vervolgens op het enorme feest te kunnen vieren dat ze zeker 70 ploegen voor gebleven zijn. 

Ook in 1979 en 1981, de respectievelijk 7de  en 9de editie van dit spektakel , deed er een delegatie Phocanen mee. In 1979 deed er zelfs een complete damesploeg van Phocas mee, 25 rensters die bij binnenkomst een nogal dubieuze “prijs” in ontvangst namen (zie krantenartikel).  Hoewel de meeste foto’s vooral sfeerbeelden geven van rondom het rennen, rent onze vereniging de afgelopen 35 jaar, mits genoeg animo, dus uiteraard mee. En de resultaten liegen er niet om, Phocas eindigde de afgelopen 20 jaar (eerdere uitslagen zijn niet terug te vinden) meestal bij de snelste helft, met uitschieters naar top 50 en héél soms een uitschietertje naar beneden. Funfact; de eindklassering van Phocas dit jaar, is éxact hetzelfde als in 2005, namelijk 251ste.

Heb jij nog foto’s van evenementen met Phocanen? Misschien een foto van een renner in 1981, of een roeigerelateerde foto? De archiefcommissie neemt ze graag op in het Phocas archief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *