Haemeldag traditie, hoe zit dat ook al weer?

Recent heeft Phocas weer zijn traditionele Haemeldag meegemaakt. Er zijn maar liefst 206 nieuwe leden aangemeld dit jaar. Dit is een record voor Phocas. De traditie van de Haemeldag bestond in mijn roeitijd in de jaren ’70 en ’80 niet. Als je lid wilde worden dan gaf je je gewoon op en werd je in ploegjes ingedeeld.

In de beginjaren van Phocas was er wel een groentijd maar die was bedoeld voor studenten die lid werden van een dispuut van het Nijmeegse studenten Corps Roland. Phocas speelde destijds alleen een rol als gast voor de sjaars waarbij allerlei waterspelen een rol spelen. Van die groendagen hebben we nog prachtige foto’s en verslagen in ons archief.

Begin jaren ’90 zag ook de introw periode er anders uit dan nu. Het eerstejaarsweekend was meestal enkele weken voor het einde van de introw. Er was dan een week van tevoren een dag op het sportcentrum waarop men als eerstejaars kon inschrijven als lid en in die jaren moest dan vaak geloot worden omdat er meer belangstelling was dan Phocas aan kon. De introw werd in oktober afgesloten met de Row-out, een feestavond waarop de nieuwe leden welkom werden geheten. Pas in 1993 wordt er gewag gemaakt van een Haemelavond waarop de aspirantleden zich moeten presenteren. Van de Haemeldag vinden we voor het eerst iets in het archief terug in het jaar 1994-1995. Hier wordt dan al gesproken over een traditie. Mijn ervaring is echter dat Phocas al snel, vaak al na één jaar spreekt van een traditie en hier is dat dus ook het geval.

Ook in het foto archief is de eerste foto van de inauguratie opdrachten te vinden in het jaar 1994-1995. We zien hier het 48ste bestuur Renkema die de opdrachten beoordeeld die de aspirantleden zoals ze toen nog werden genoemd moesten verrichten. Haemelheren en haemeldames, die in de huidige tijd een belangrijke rol spelen tijdens de Haemeldag, hadden we dus nog niet.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *