Sinterklaas bij Phocas; een van de oudste tradities.

door Lily de Kleijn, namens de archiefcommissie.

Sinterklaas AKA Snieklaas is weer in het land en ook bij Phocas wordt dit al vanaf de oprichting in 1947 steevast gevierd, vaak samen met bootdopen en/of snieklaas wedstrijdjes tussen de eerstejaars. In ons foto archief hebben we prachtige foto’s en zelfs een film over het bezoek van de Goedheiligman aan de vereniging. Vaak werd het bestuur op de hak genomen, zeker in mijn eigen roeitijd in de jaren ’70 en ’80 was dit het geval. In het jaar dat mijn man voorzitter was en ik secretaris, 1981, schitterden we door afwezigheid omdat we net gingen samenwonen en volop aan het verhuizen waren op die dag. Dat werd ons niet in dank afgenomen door de vereniging en de rest van het bestuur die nu alles over zich heen kregen. Op deze foto zien we Ronald Mentink, penningmeester, op de schoot van de Sint, Marc Lochmann van Bennekom. De rest van ons bestuur staat er bij: Henk van Kessel, Huub Wolberink, Paul Schleijpen, Inge de Jager.

Het was dat jaar sowieso een heel bijzondere aflevering van Snieklaas. Sjaak Splinter fungeerde als gastheer van Snieklaas, verkleed als piraat, in een soort Privé editie. Zoals altijd was er veel volk op de been en was de dag begonnen met wedstrijdjes en de traditionele maaltijd, boerenkool met worst. Het ook al traditionele Snieklaasfeest duurde ook nu tot in de vroege morgen en ik begreep na afloop dat we dat jaar heel wat gemist hadden. Dat hadden we achteraf toch anders moeten doen, zeker als ik er nu op terug kijk.

Deze Snieklaas traditie is te belangrijk voor de vereniging om als bestuur over te slaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *