Herinneringen aan een scheepvaartloos Maas-Waalkanaal

door Paul Dekkers namens de archiefcommissie.

Een Maas-Waalkanaal zonder binnenvaart. Wie droomt er niet van? Een paar keer is het gebeurd dat het kanaal  vrij was van binnenvaart. Drie jaar geleden was de laatste keer, maar zoals een zanger ooit zei: ‘’de meeste dromen zijn bedrog’’.

Op 29 december 2016 ramde een Slowaak met zijn binnenvaartschip op de stuw bij Grave, wat ervoor zorgde dat deze zwaar beschadigd raakte. Daaropvolgend werd de sluis van Heumen op het Maas-Waalkanaal door een samenloop van omstandigheden te laat gesloten. Hierdoor liep het kanaal snel leeg. De waterstand daalde zo erg, dat de binnenvaart niet meer het kanaal op kon.

Anders dan gehoopt was dit scheepvaart-loze tijdperk een groot probleem voor Phocas. De betonnen constructie van het botenhuis dreigde de bodem te raken. Uiteindelijk werd de afstand tot de bodem centimeterwerk. Doordat de overheid water naar het kanaal verplaatste om binnenvaart weer mogelijk te maken, werd erger voorkomen.

Een ander probleem was dat dit jaar de winter niet werd overgeslagen, waardoor het kanaal enkele dagen later dichtvroor. Zonder de hulp van de binnenvaart werd dit ijs niet gebroken. De wedstrijdroeiers  moesten uitwijken naar de pas geopende Spiegelwaal. Uiteindelijk zou het kanaal ongeveer twee weken vrij blijven van onze roeiboten. Een korte tijd later kon ook de binnenvaart weer het kanaal op.

En de Slowaak? Die ontving een boete van 1.400 euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *