Kampioenschap van de Amstel

Door Mark Eggink, namens de Archiefcommissie.

Nu we storm Ciara en Dennis en de eerste klassementswedstrijd van het jaar, de 45e Van Oord Winterwedstrijden op de Delftse Schie, weer achter de rug hebben, is het alweer bijna tijd voor de volgende nationale langebaanwedstrijden: de Heineken Roeivierkamp (14 & 15 maart) en de Head of the River (21 & 22 maart), beide op de Amstel.

De Head, vroeger het ‘Lange Afstand Kampioenschap van de Amstel’, is een wedstrijd over acht kilometer van Ouderkerk a/d Amstel naar Amsterdam. Deze wedstrijd starten we als Phocas al jaren: zo waren er in 1966 twee zware achten die namens Phocas startten in de Tweede Divisie Herenachten.

Op de foto’s zien we een van deze achten. De acht met rugnummer 41 werd gestuurd door niemand minder dan Roeland van Meerten, die in oktober jl. nog tot Lid van Verdienste werd benoemd vanwege zijn grote bijdrage aan de N.S.R.V. en de vele jaren daarna in de Nijmeegse Studenten Roeistichting (NSRS). De resultaten van beide achten waren helaas wat minder om over naar huis te schrijven: Phocas I en Phocas II werden respectievelijk 36e en 39e van de 40.

De Head is in de loop der jaren geregeld afgelast vanwege slecht weer. In 2018 werd de wedstrijd voor het laatst volledig afgelast vanwege harde wind en vrieskou. Afgelopen jaar werd enkel de zaterdag afgelast, wederom vanwege harde wind, maar de zondag ging nog wel door.

Laten we hopen dat het weer ons dit jaar goed gestemd is en dat we geen Ellen of Francis op ons dak krijgen. Het zou toch jammer zijn om de wedstrijd alweer af te moeten blazen…

 

 

 

  4 reacties op “Kampioenschap van de Amstel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *