Oud Phocas workshops: een sterke en professionele start van je Phocasbestuursjaar

Door Flora Brok

Dit jaar ben ik één van de acht geluksvogels die deel uit mag maken van het bestuur van Phocas. In mijn geval in de rol als Secretaris en Commissaris Materiaal. Voor mijn bestuursjaar zat ik bij de Oud Phocas commissie, dus ik wist al het een en ander over de dingen die georganiseerd werden door Oud Phocas, maar het was voor het eerst dat ikzelf mocht profiteren van de kennis en expertise die Oud-Phocanen bezitten. Aan de hand van verschillende workshops zijn we door Oud Phocas begeleid in het worden van goede bestuurders. 

Eén van de eerste dingen die je doet als nieuw bestuur is het schrijven van beleid en dat was dan ook het thema van de eerste workshop voor ons. Op 26 juni 2019 vertelden Jordy Rovers en Anne Gerritsma ons alles over beleid: van verenigingsmissie tot doelstellingen en actieplannen. Kort na deze workshop vond ons beleidsweekend plaats, waar met enige regelmaat de belerende woorden: “Je praat in actieplannen, terug naar beleid!” klonken.

September 2019 begonnen we dan écht aan ons bestuursavontuur. De agenda’s stroomden vol en vrije tijd verdween als sneeuw voor de zon door bestuurstaken, vergaderingen en activiteiten. Daarnaast komen er allerlei nieuwe verantwoordelijkheden op je bordje. Leden hebben verwachtingen van je, je moet moeilijke knopen doorhakken en veel samenwerken met allerlei verschillende partijen. De workshops Time-management en Leiderschap van Oud Phocas op 13 november sloten perfect aan op al deze nieuwe ervaringen. Aan de hand van eigen voorbeelden uit de praktijk leerden we over ons eigen handelen en kregen we tips omtrent plannen, leiderschapsrollen en crisissituaties. 

Ik kan namens het gehele bestuur spreken als ik zeg dat de workshops van Oud Phocas ontzettend nuttig zijn. Voortaan wordt iemand die zegt: “Ik kom er maar niet aan toe”, overstroomd met praktische tips en bij acute problemen schreeuwen we met z’n allen: “CRISISTEAM!” door de bestuurskamer, waarna een deel van ons tegen de crisissituatie ten strijde trekt. We hopen dat Oud Phocas deze workshops kan blijven organiseren en misschien zelfs kan uitbreiden voor aankomende besturen, zodat ook zij Phocas naar een hoger niveau kunnen brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *