Besturen in crisistijd

Door Flora Blok, secretaris van het bestuur 73 bestuur

Van veel mensen krijgen we de vraag: “Wat doen jullie nu eigenlijk tijdens deze periode?” Het botenhuis en de sociëteit zijn gesloten, activiteiten en wedstrijden gaan niet door en ook de Radboud introductieweek lijkt anders te zullen gaan verlopen. De vereniging staat stil, zou je zeggen. Maar Phocas staat alles behalve stil en dat is super mooi om te zien. Veel leden vinden manieren om apart van elkaar maar toch collectief te sporten. In sportapps zoals Strava worden onderlinge competities gestart op het gebied van wielrennen en hardlopen. Commissies blijven zich inzetten. Zo organiseerde de diescommissie op 1 mei een digitale diesreceptie en kwamen ze ons als bestuur verrassen met taart en champagne aan de deur. En ook als bestuur zijn we eigenlijk nog steeds volop bezig, ook al ziet dat er wel heel anders uit dan voorheen. Ik zal jullie wat vertellen over ons bestuursjaar in deze coronatijden.

Toen halverwege maart de coronamaatregelen ons land overnamen en heel Nederland thuis kwam te zitten, zijn ook wij vanuit huis gaan werken. De bestuurskamer werd nog even leeg geplukt qua schermen, toetsenborden en muizen om op onze eigen studentenkamers onze nieuwe werkplek in te richten. We vergaderen, kletsen en doen bestuursuitjes via Zoom. Het is gek, tot maart zagen we elkaar zo goed als elke dag. Je werkt zo intensief samen en dat is plots heel anders. Sommige bestuursleden heb ik nu bijna twee maanden niet gezien en dat terwijl we nog volop bezig zijn met ons bestuursjaar. Ik mis ze enorm. Het samenwerken, de leuke momenten met elkaar op de bestuurskamer. Maar ik ben blij dat we goed digitaal contact houden. Ook via Zoom hebben we de grootste lol met elkaar en we hebben elkaar beloofd dat we een grote inhaalslag gaan maken zodra we weer fysiek bij elkaar mogen komen.

Qua bestuurstaken gaat het ook redelijk door. Aangezien er niks geregeld hoeft te worden voor activiteiten of evenementen scheelt dat veel tijd. Deze tijd steken we nu meer in beleidsplannen of langetermijntaken. Vooral bij de functies het meest gerelateerd aan roeien en evenementen zoals bijvoorbeeld Commissaris Competitieroeien en Penningmeester Sociëteit vallen er veel taken weg. Andere functies zoals Commissaris Extern en Commissaris Nieuwbouw blijven goed gevuld of vragen juist extra aandacht. Na wat schuiven kun je wel zeggen dat ieders takenpakket aanzienlijk veranderd is en dat geeft ruimte voor nieuwe dingen.
Verder brengt deze coronacrisis namelijk nieuwe zorgen met zich mee die ons bezig houden. Ook Phocas gaat de gevolgen van de crisis merken. Wat gaat het missen van baromzet betekenen voor onze financiën? Wat betekenen de coronamaatregelen voor het werven van nieuwe leden? Of voor het behouden van onze huidige leden? Dit zijn vragen die ons bezig houden en waar we richting aan proberen te geven.
De coronacrisis biedt desalniettemin ook mogelijkheden om als vereniging wat bij te dragen aan de maatschappij onder het mom #PhocasHelpt. Zo bieden we studiekeuzehulp aan scholieren en zijn we bezig met een digitale sportles voor basisscholen.

Buiten de directe gevolgen van de coronacrisis, zijn we ook veel bezig met nieuwe kansen. Zo is er recentelijk een nieuwe profcoach, Casper Janse, aangesteld. Casper heeft een ambitieuze verenigingsbrede roeivisie en samen met Casper en betrokken commissies werken we deze ideeën uit tot uitvoerbare plannen. Bovendien gaan de nieuwbouwontwikkelingen in vlot tempo door. De start van de bouw staat nog steeds gepland voor najaar 2020.

Kort gezegd is besturen in crisistijd minder gezellig, maar minstens zo interessant. Vanuit studentenkamers wordt er hard gewerkt aan doorlopende projecten of aan nieuwe uitdagingen. We hadden het natuurlijk liever anders gezien, maar het sterkt mij en de rest van het bestuur om te zien dat naast ons zoveel andere leden zich in deze tijden blijven inzetten voor Phocas en zich ook digitaal met elkaar blijven verbinden. En dat laat zien hoe we zijn als vereniging. Wat er ook gebeurt, Phocas blijft gaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *