Het nieuwe botenhuis voor Phocas gaat eindelijk door!

Na vele jaren van inspanning door even zovele besturen en commissies Bouw is het eindelijk zover! Het bestemmingsplan voor het nieuwe botenhuis van Phocas bij de Spiegelwaal in het Bastion is aangenomen en het huurcontract met de Gemeente is deze week getekend.

Al sinds de oprichting van Phocas is de locatie van het botenhuis onderwerp van zorg. In de jaren ’60 en ’70 waren velen bezig met de toekomst van het botenhuis vanwege de verbreding van het Maas Waalkanaal waardoor het eerste botenhuis van Phocas in de westelijke pijler van de Graafsebrug moest verdwijnen. Met veel moeite heeft men toen toestemming gekregen om een tijdelijk drijvend botenhuis in hetzelfde kanaal te krijgen. In 1972 was het de bedoeling dat dit maximaal 20 jaar zou duren en er hierna een betere definitieve oplossing zou komen. In plaats van 20 jaar is dit inmiddels bijna 50 jaar geworden en Phocas heeft al jaren behoefte aan meer en betere ruimte. Vele besturen zijn sinds de jaren ’90 druk geweest met dit proces en hebben in het verleden een steentje bijgedragen. Over de 75 jaar Phocas bij het Maas Waalkanaal en de inspanningen om andere locaties te vinden zou ik een boek kunnen schrijven en dat gaat er waarschijnlijk ook nog wel komen 😉

Oud Phocas feliciteert Phocas met deze belangrijke mijlpaal en wenst haar veel sterkte met de inspanningen rondom de bouw en inrichting. Het gaat een spannende tijd worden, ook financieel wordt het een uitdaging door de verhoging van de huur, bijna het dubbele van nu; 45.000 naar 88.000.  In het verleden hebben velen al bijgedragen via allerlei acties, denk maar aan de stenenactie, hopelijk kan Oud Phocas ook nu bijdragen, niet alleen financieel maar ook met advies op allerlei gebied.

Maar eerst nu tijd voor een (virtueel gezien de vreemde tijd?) feestje!

Ondertekening huurcontract door Casper ten Dam, voorzitter en Sohpie de Kort, commissaris Nieuwbouw

  4 reacties op “Het nieuwe botenhuis voor Phocas gaat eindelijk door!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *