Roeien in stijl

door Jutta Verduin namens de Historicie AKA archiefcommissie

 

Iedereen zal erover eens zijn: het afgelopen half jaar is een bijzondere periode geweest. Zo ook voor Phocas; opeens was het roeiseizoen afgelast en mocht men opeens het water niet meer op. En dat is voor een roeivereniging wel even slikken.

Gelukkig zagen we begin juli op Instagram een mooie foto voorbijkomen van Phocas’ eerstejaars wedstrijddames die éindelijk weer met elkaar de acht in mochten klimmen.

 

Het was echter niet altijd zo gebruikelijk dat we ook dames wedstrijdroeiers hadden. In de eerste jaren van Phocas mochten vrouwen alleen aan wedstrijden meedoen onder het nummer ‘stijlroeien’. Het stijlroeien moest er vooral netjes uitzien, en op foto’s is terug te zien hoe de zogeheten ‘stijlroeisters’ netjes gekapt en gekleed de boot ingaan (de huidige wedstrijdpakjes zijn misschien toch wel wat praktischer bij het in- en uitstappen…).

 

De Phocas-dames waren ook nog eens heel erg goed in het stijlroeien; een van de (velen, jaja!) voorbeelden is de Nereus Lustrumwedstrijden van 21 en 22 juni 1952. Daar behaalden Fransje Röttger (slag), Senne Lauwers, Ank van Lonkhuyzen, Els Marijnissen en L. van der Borg (stuur) de overwinning op het nummer ‘dames stijlvier overnaeds’.

Helaas heb ik geen foto kunnen vinden van de overwinning in 1952, maar ik vond daarentegen wel de onderstaande parel uit 1947. Hij was zelfs zo mooi dat het in een artikel van de Gelderlander van augustus 1947 werd gepubliceerd.

 

Uiteindelijk waren niet alle vrouwelijke Phocasleden hier gelukkig mee; Al snel wilden de vrouwen ook meedoen aan het reguliere ‘raceroeien’ (lees: wedstrijdroeien). Al eind jaren ’40 gingen de eerste vrouwelijke strijders ook het racewater op. Pas jaren later werden er ook prijzen gewonnen maar daar over later weer een keer want sindsdien maakt menig dames wedstrijdploeg (oké, vooruit, ook de heren) de rest van de Phocanen trots.

Het charmante viertal in de z.g. “start-klaar-af” stand. V.l.n.r.: Ton Smulders, Atie Dingemans, Riet Remkens, Carla v.d. Grinten, Pauline v.d. Maessen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *