Dopen bij Phocas

door Paul Dekkers namens de Historicie

Afgelopen weekend is weer een nieuwe skiff gedoopt. Het dopen van een boot is een traditie die bij elke vereniging aanwezig is. Bij de nieuwjaarsreceptie van Phocas op vrijdag 8 januari 1993 is het niet anders.

In het seizoen 1991-1992 heeft Nelleke Penninx grote overwinningen behaald door onder andere Nederlands kampioen te worden in de DSB2x en DSB1x velden. Haar vaste skiff op dit moment is het Titaantje. Phocas kiest ervoor om de aanschaf van een nieuwe skiff naar voren te halen voor Penninx. De vereniging twijfelt tussen een kunststof boot van Empacher en een (deels) houten boot van Carl Douglas. Ondanks dat in deze tijd Empacher internationaal domineert, kiest Phocas voor de Carl Douglas skiff. Het succes van enkele Nederlandse topskiffeurs (o.a. Frans Göbel en Pepijn Aardewijn) in boten van deze werf en de langere levensduur vergeleken Empacher geven uiteindelijk de doorslag.

Carl Douglas staat echter niet bekend als een goedkope werf. Zo kost deze boot maar liefst 11.484 gulden (ongeveer 5.200 euro). De oud-materiaalcommissiaris van het 36e bestuur, Ruud Eijck, krijgt de eer om de boot te dopen. Het bestuur heeft hem onder andere gekozen, omdat zij hebben vernomen dat ‘hij een grote afkeer heeft van kunststof’.

Eijck doopt de boot de ‘Zeneca’, verwijzend naar de hoop dat de boot ‘de top’ zal bereiken in de roeiwereld.

Nu ruim 27 jaar later gebruiken Phocanen de Zeneca nog altijd al te graag. Dat zij na al deze jaren nog onderdeel uitmaakt van de vloot, is echter geen vanzelfsprekendheid. Al na enkele jaren verloor de boot de complete punt door vandalisme in de nacht van een wedstrijdweekend. Een duidelijk kleurverschil herinnert nog aan deze pijnlijke episode. Op naar nog eens 27 jaar?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *