Een toost op het nieuwe jaar!

door Paul Dekkers en Imme Bergman

Terugblik op 2007

2007 loopt op zijn eind. Op 13 december 2007 organiseert de Axcie het kerstdiner op de Villa. Er kan teruggekeken worden op een fantastisch lustrumjaar onder het 60e bestuur van Vincent van Ormel. Met achttien blikken (waarvan negen klasserend) onder zijn toeziend oog wordt het roeiseizoen afgesloten. Phocas presteert het om voor het eerst sinds 2001 weer een Eerstejaars Licht op het water te leggen met Wouter Den Brok, Johan van den Bent, Jille Treffers, Stef van der Hijden, en stuur Mariëtte de Jong. EJL ‘07 weet in het LB4+ veld op de Hollandia met een voorsprong van bijna vier seconden de winst te pakken met een tijd van 6:49,22. Later trekken zij ook nog eens in combinatie met Saurus een blik in het LEJ8+ veld bij de Koninklijke Holland Beker.

Grote prestaties worden er ook geleverd onder de ouderejaars. Jacoline Melis wint bij de ZRB lustrumwedstrijden van Phocas in het DB1x veld en de ARB in het DN1x veld. In diverse combinatieboten claimt ze ook nog overwinningen bij de Heineken Roeivierkamp en de Head. Dankzij haar prestaties mag Melis deelnemen aan een talentenboot van de KNRB in september 2007, waar zij goud wint in het W8+ veld in Banyoles (Spanje). Later die maand komt zij als 6e over de streep in de acht bij het EK in Poznan (Polen).

Met grote interesse volgt Phocas uiteraard ook Annemarieke van Rumpt, die na haar bronzen medaille bij de Olympische Spelen van 2004 opnieuw een gooi wil doen naar een podiumplaats op de Spelen in Peking. De Dames Holland Acht dwingt de kwalificatie af met een tweede plaats achter Canada in Poznan.

De nieuwe generatie Phocanen onder het 61e bestuur van Sjoerd Delnooz boekt ook gelijk succes op de Asopos Najaars, waar de Heren Talentenacht wint met onder andere Sjoerd Vogels en Bert van den Boom. Zij worden later samen met Gudo Hoogzaad, Klaas Vegter en stuur Myrthe de Vrijer ingeselecteerd voor Eerstejaars Zwaar. Hoe zal onder andere hen het wedstrijdroeien vergaan in het seizoen van 2008?

Blik op 2021

Net zoals destijds hebben we ook veel dingen om samen naar uit te kijken in 2021. Er staat namelijk veel op de planning. Ten eerste viert Phocas haar XV e lustrum. Ook gaat Phocas deze zomer eindelijk naar het Bastion verhuizen. Dit betekent onder andere een grotere capaciteit in de botenloods, een binnenbak, en een grotere sportruimte voor ergometertrainingen.

Niet alleen de verhuizing liet op zich wachten, maar ook de Olympische droom van Koen Metsemakers. Samen met Tone Wieten, Abe Wiersma en Dirk Uittenbogaard gaat hij, een jaar later dan gepland, zichzelf van zijn beste kant laten zien in de dubbel vier in Tokio.

Metsemakers is natuurlijk niet de enige wedstrijdroeier die Phocas rijk is. De nieuwgevormde middengroep- en eerstejaarswedstrijdploegen wensen we een vruchtbaar jaar toe. Dat Phocas, net zoals in 2007, veel memorabele momenten mee mag maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *