Nieuw jaar, nieuwe start?

Door Jutta Verduin namens de Historicie.

Menig (Oud-)Phocaan zal het herkennen, aan het einde van een jaar staan we stil bij wat onze voornemens gaan zijn voor het nieuwe jaar. Hetzij nu echt je best doen voor je studie, meer roeien en/of dit jaar echt fit worden, alles met de goede hoop om 2020 zo ver mogelijk achter ons te laten. Hello 2021!

Het is dan wel jammer dat 2021 het voor elkaar heeft gekregen om, voordat de eerste maand uit is, ons met beide benen op aarde te zetten. De afgelopen weken hebben we het een na het ander om onze oren gekregen; de toenemende corona-crisis, de toestand in Amerika, de val van kabinet Rutte III in ons eigen kikkerlandje, diverse natuurrampen, en helaas nog veel meer. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik had nog wel even in die waan willen blijven.

Dat gebeurde ook bij Phocas, zo’n 57 jaar geleden. In het jaar 1963-1964 had men als voornemen dat vanaf dit jaar Phocas het nog professioneler aan gingen pakken! Ik kan me voorstellen dat het bestuur en de leden van destijds ook rondom de jaarwisseling hun goede voornemens hadden om dit resultaat te bewerkstelligen.

Helaas kreeg het bestuur op 3 januari 1964 een brief van het ‘Hoofd van het Brandweerwezen’, de Commandant van de Brandweer in Nijmegen, over nog wat af te ronden zaken. Zo ging het namelijk tijdens het derde lustrum van de NSRV er nogal ruig aan toe. Naast diverse rellen, hadden enkele leden van Phocas in de nacht van 1 op 2 juli 1962 brand gesticht aan de Commandeur (meer info, zoek op ‘Commanderie van St. Jan Nijmegen’). De brandweer heeft die nacht in diverse keren uit moeten rukken.

Hoewel bestuursleden van Phocas in oktober daarvoor op het matje werden geroepen in het Paleis van Justitie in Arnhem, kwam de vereniging er (gelukkig) zonder juridische gevolgen vanaf. Maar bij de Brandweer van Nijmegen moesten we nog wel even door het stof. Na diverse spijtbetuigingen en een aanzienlijke ‘donatie’ (lees: boete), kon ook Phocas toch op naar die frisse start.

 

Dus wie weet, is de hoop op 2021 nog niet helemaal vergeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *