‘Het verhaal achter’ met een update over het Bastion & roeien op de Spiegelwaal

Sinds dit jaar brengt Phocas elke maand ‘het verhaal achter’ uit, waarin Phocanen aan het woord zijn over onderwerpen die spelen binnen de vereniging. Deze maand zijn Commissaris Nieuwbouw Jacco ter Host en middengroeper Hessel van Vlisteren  aan het woord over een update rondom het Bastion en roeien op de Spiegelwaal! Wil je graag op de hoogte blijven van deze verhalen? Volg dan de Facebookpagina van N.S.R.V Phocas.

De verhuizing naar het Bastion

Door Jacco ter Horst (Commissaris Nieuwbouw)

De vereniging ligt stil door he who shall not be named maar er zijn projecten waar ze hem helemaal niet kennen. Dan heb ik het over het Bastion. Iedereen in het project werkt er keihard aan om zonder verdere vertraging dit project tot een succes te brengen. Iedereen die op dit moment lid is bij Phocas heeft dit antwoord namelijk helaas wel eens gehoord: “Wanneer we naar het Bastion gaan? Oh dat duurt nog wel twee jaar”. En dat is jammer mede omdat het spijtig genoeg lang het juiste antwoord was. Gelukkig is dat al een tijd niet meer zo. De bouw gaat namelijk binnenkort van start.

Onlangs zijn er nieuwe stappen gezet richting het Bastion. De eerste versie van de investeringsbegroting is bijna af. Dat betekent dat we bijna een nieuwe fase in kunnen met de Commissie bouw. De offertes liggen klaar en de laatste dingen worden met alle partijen als de gemeente en de andere Bastionverenigingen afgestemd. Vanaf daar kunnen we beginnen met de verschillende onderdelen inplannen en stiekem alvast de voorbereidingen treffen voor de verhuizing.

Dit alles loopt tegelijkertijd met de uitvoering van het Transitieplan. Die moet ervoor zorgen dat de vereniging met al haar commissies en secties klaar is voor de verhuizing. Veel deelprojecten lopen al op het moment. Deze projecten lopen tot aan de verhuizing zelf. Denk dan aan het uitzoeken van coachroutes langs de Spiegelwaal, gebruik van de Binnenroeibak en het opzetten van de BaCo (samenvoeging van het Societeitsbeheer en de BoCo).

Het is komende tijd voornamelijk het verder in detail uitwerken van de inrichting en de verhuizing wat ons dichter bij het Bastion gaat brengen. Als ik ergens van overtuigd ben dan is het wel dat de vele jaren die we als voorbereiding hebben kunnen gebruiken en de vele uren die Phocanen in dit project hebben gestopt een prachtig resultaat gaan leveren in 2021.

Roeien op de Spiegelwaal 

Door Hessel van Vilsteren (roeier middengroep zwaar)

Al jaren is Phocas bezig met de verhuizing naar het bastion. Ons huidige botenhuis is ondertussen al meerdere keren afgeschreven en loopt nu toch echt tegen zijn uiterste houdbaarheidsdatum aan. Dat Phocas uit zijn voegen begint te barsten wordt tijdens de coronacrisis nog eens extra onderstreept. Met name het kleine vlot beperkt ons hierin enorm omdat er door de 1,5 meter regel maar weinig mensen tegelijkertijd hun boot kunnen inleggen. Ieder kwartier kunnen er ongeveer 2 mensen tegelijk hun boten inleggen met als gevolg dat de vraag wie er allemaal kunnen roeien een grote puzzel is. Mede hierdoor hebben wij (middengroep mannen) onze biezen gepakt en roeien wij sinds november al op de spiegelwaal. Dit was in het begin ontzettend wennen want waar het Maas-Waalkanaal recht toe recht aan is en weinig tot geen wind kent, is dat bij de spiegelwaal wel anders. Hier is het noodzaak om zeker elke 10 halen om te kijken en met enige regelmaat je koers flink aan te passen. Ook is er in de begin periode af en toe flink gevloekt op de wind die soms voor behoorlijk onstuimig water zorgt. Desondanks zijn we ondertussen allemaal gewend aan de nieuwe omstandigheden en is het er eigenlijk best leuk.

Aangezien wij onze boten in de loods van R.V. de Waal hebben liggen moeten wij elke training een stukje lopen met de boot. Hierbij maken we gebruik van zelf geknutselde wagentjes waarmee wij onze boten op een soort trolley kunnen verrijden. Waar we daarna onze boten in leggen is altijd maar de vraag. Bij laag water moeten we via een wankel trappetje naar het vlot toe lopen. Staat het water hoog (zoals nu het geval is) dan is het altijd maar de vraag waar je in kunt stappen. Daarom hebben wij met z’n allen geïnvesteerd in dure laarzen van een Italiaans merk (tientje bij Scapino) zodat wij onder elke omstandigheid het water op kunnen.

Na wat wennen in het begin is het nu dus prima vertoeven op de spiegelwaal. Ook de mensen van R.V. de Waal beginnen we ondertussen beter te leren kennen en daarmee is het ook zeker gezellig. Soms verlangen we nog wel even naar het Maas-Waalkanaal wanneer het weer eens boven de windkracht 4 is maar dat zorgt er ook wel voor dat je uiteindelijk in alle omstandigheden leert roeien en bovendien ga je het vlakke water beter waarderen. Daarnaast hopen we vooral dat we het slechtste weer nu achter ons gelaten hebben nu we steeds meer richting het voorjaar gaan want als het weer goed is dan is de spiegelwaal een van de mooiste plekken van Nederland om te roeien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *