(alternatieve) Ringvaart 2021

Ringvaart

Helaas kon de Ringvaart Regatta dit jaar niet door kon gaan, maar dat hield deze (oud-) Phocanen niet tegen! Paul Dekkers heeft in de skiff 100 kilometer geroeid op het Maas-Waalkanaal. Het was niet de Ringvaart die hij voor ogen had, maar absoluut een hele knappe prestatie. Paul vertelt hier hoe hij deze thuiswedstrijd heeft beleefd.

De roeiers Veronie Versteeg, Chiara Dionisio, Janne Walgemoet en Marijn Bouma hebben samen met stuurvrouw Nienke van der Beek zelf een alternatieve ringvaart bedacht. Ze hebben in totaal 100 kilometer gesport, waarvan 50 kilometer geroeid voor Hart voor Vrouwen. Ze delen hun ervaringen hier.

 

Ringvaart 1x geschreven door Paul Dekkers:

Door de coronamaatregelen was het voor de organisatie van de Ringvaart Regatta niet mogelijk om op tijd de vergunningen rond te krijgen. Als alternatief bood de organisatie aan dat de honderd kilometer op een eigen locatie verroeid kon worden. Van alle oorspronkelijke inschrijvingen van Phocas was alleen ik gek genoeg om dit te doen. Gewapend met een goodiebag van de CompetiCie ging ik met onze skiff Zeneca de strijd aan op 2 juni vlak na zonsopgang.

 

De eerste paar uren lieten de binnenvaartschepen op het Maas-Waalkanaal mij rustig mijn gang gaan. Dat was een geruststelling, want ik wilde in de koelte zoveel mogelijk kilometers maken. Later op de dag zou het namelijk met een strakblauwe lucht een respectabele 27 graden Celsius worden. Helaas moesten de schippers later alsnog hun brood gaan verdienen en moest ik vaker stil gaan liggen door de golfslag.

 

Terwijl de felle zon naar het westen trok werd het in de middag een stuk zwaarder, maar omdat ik op schema lag bleef de motivatie hoog. Rond één uur had ik al vijftig kilometer erop zitten. Mijn tientallen trainingen van twintig tot dertig kilometer wierpen hun vruchten af. Alles verliep vlekkeloos.

 

Mijn missie vanaf dat punt was duidelijk; nog drie keer van sluis naar sluis roeien. Ik koos ervoor om elke ronde even kort mijn benen te strekken op De Haemel en de schaduw op te zoeken. Met nog een half uur voor zonsondergang kwam ik voor de laatste keer aan bij het botenhuis. Gesloopt was ik niet, maar de skiff alleen tillen was een uitdaging geworden.

 

Het was niet de Ringvaart die ik voor ogen had. Anderzijds voelde het stiekem al als een vroeg, symbolisch afscheid van het mooiste roeiwater van Nederland. De volgende keer op de (veel kortere) Spiegelwaal?

 

Ringvaart 4* door Veronie Versteeg, Chiara Dionisio, Janne Walgemoet, Marijn Bouma en Nienke van der Beek

Omdat we al zo enthousiast aan het trainen waren, hebben we met roeigenootschap B.E.E.Я. een alternatieve Ringvaart georganiseerd. We wilden met deze actie ook graag geld ophalen voor een Nijmeegs goed doel: Hart voor Vrouwen. Deze stichting zet zich in voor meer onderzoek naar hartaandoeningen bij vrouwen.

 

In de week van de Ringvaart hebben wij 45 kilometer gefietst (in de vorm van een hartje), 5 kilometer hardgelopen, en op zaterdag 5 juni hebben wij nog 50 kilometer geroeid! Zo hebben wij tóch 100km afgelegd. De roeiers waren Chiara, Janne, Marijn en Veronie. De boot werd gestuurd door een van onze meest ervaren-Ringvaart stuurtjes: Nienke. Dankzij ons stuurtje vlogen de kilometers snel voorbij, werden er lekkere hitjes gedraaid en krijgen wij alle lieve berichtjes vanuit de volgapp mee!

 

Wij kunnen met trots zeggen dat wij met deze actie een heel mooi bedrag hebben opgehaald; maar liefst €1630. Wij willen hierbij alle donateurs en supporters heel erg bedanken! En wie weet, roeien we volgend jaar écht 100km?!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *