Verslag wedstrijdseizoen 2020-2021

door Sybille Lange, MGD 2021

Beste lezers,

Als betrokken Oud-Phocanen rest jullie momenteel natuurlijk maar één vraag: wat is er gebeurd dit seizoen? Was er wel een seizoen? Terechte vragen. Ik neem jullie mee in hoe het seizoen van 2021 verliep. Spoiler: niet zoals normaal.

Na de spannende periode van voortraining en selectie, waar vrijwel alleen maar werd geskifft, kwam er het verlossende woord: vanaf 3 maart mochten we weer samen sporten. Het Maas-Waalkanaal is op een doordeweekse dag nog nooit zo goed bezet met meermansboten geweest. Nu begon de échte uitdaging, alle skiffhalen samen krijgen en zorgen dat de beste races mogelijk neergezet konden worden. Althans, als er races kwamen. Hoewel de wedstrijdploegen fanatiek doortrainden, voelde je het hele jaar de onzekerheid borrelen. De kans op wedstrijden zorgde voor het aanwakkeren van interne vlammen. Op een gegeven moment kwam NK-klein in zicht, hierover is al eerder een stuk geschreven. Deze gaf hoop tot meer. De Varsity was verplaatst van het albekende begin april naar 13 juni, met de hoop deze te kunnen laten continueren. Dit gebeurde ook, met enkel het starten van de hoofdnummers, wij zagen onze Oude Vier, maar ook voor het eerst een Dames Vier op het Amsterdam-Rijnkanaal te Houten. De mannen maakten het bij de start spannend door iets langer op te roeien dan gepland, maar beide ploegen hebben in een sterk veld hun eerste echte race meters mogen maken. Na de varsity werd het al snel werd duidelijk dat wedstrijden niet zo vanzelfsprekend waren als gedacht. De persconferenties zorgden met zijn uitstel voor wedstrijden even goed voor motivatie-dips, want waar deden we het nu allemaal voor?

Het beloofde ‘eind-juni-mogen-sportwedstrijden-weer’ kwam in zicht. Initieel stonden het NK-groot/Holland Beker en de SL-EOS (26-27 juni) en de NSRF (3-4 juli) vast, met een mogelijkheid op een ZRB en ARB opeenvolgend de weken erna. De SL-EOS was een nieuw georganiseerde wedstrijd voor de eerstejaars, het Skadi-Laga – Eerstejaars Opening Spektakel. U leest het goed: de opening en de sluiting van het seizoen vonden in opeenvolgende weekenden plaats. Na een wattenstaafje in ieders neus te hebben gehad, voor sommigen een prik in de schouder, was het dan zover: de eerste wedstrijden waar iedereen aan mee mocht doen! Alle eerstejaarsploegen participeerden op de SL-EOS. EJZ in een 8+, EJD in meerdere 4+’en, EJD en EJLD in een 4*. De eerstejaars lieten zien wat zij in hun mars hadden, na een periode van minimale voorbereiding en maakten hun eerste race-meters op de WAB. Aan het NK-groot/Holland Beker op de Bosbaan deden de ouderejaars wedstrijdroeiers mee, MGZ in een 4- en een 2-, MGD in een 4- en 2x en MGLD in een combi 4x, MGL deed mee aan de SL-EOS in een 2x. Met het roeien tegen mensen die enkele dagen geleden in Tokyo te vinden waren, was de tegenstand iets te groot voor winst bij Phocas, maar mooie races hebben we gezien! Alhier waren de eerste race-meters van de meeste wedstrijdroeiers dit jaar te zien, deze stoomden ons klaar voor de afsluitende wedstrijd de week erna: de NSRF. Alle wedstrijdroeiers schreven zich in voor de gewenste velden, vele nummers werden gestart, voor de eerstejaars was dit gelijk aan de SL-EOS inschrijvingen met nog een extra 2x en 1x vanuit de EJD. Velen van hen vierden daarbij zaterdag hun uittraining, met hopelijk genoeg races in de benen om ze te enthousiasmeren voor meer toekomstig (wedstrijd)roeien! De ouderejaars grepen extra races aan, zoals elk jaar op de NSRF, waarbij voornamelijk vele skiffnummers ingeschreven werden. Ook de Argo-sprint werd als warmdraai wedstrijd gebruikt, waar MGZ liet zien wat zij in hun mars hadden en het eerste blik van het weekend binnen sleepten! De dames waren op de NSRF goed vertegenwoordigd in het skiffveld met maar liefst 5 inschrijvingen in het DB1x! Het hele weekend heeft iedere ploeg het maximale uit de benen gehaald en zijn er mooie races gevaren, waarbij op zondag werd afgesloten met twee blikken: terwijl er gezongen werd DB1x winst met ontzettend spannende race, kwam de 4- van MGZ met overmacht als eerste over de finish. Geen beter einde aan het seizoen te bedenken!

De uittraining werd bij het botenhuis gevierd, gevolgd door een fantastische blikborrel op dinsdag. Daar lieten menig Phocanen hun hart voor wedstrijdroeien blijken. De beloofde aanvullende wedstrijden erna gingen helaas niet door. Al snel bleek door hoge besmettingsgraden in roeiverenigingen en onder vrijwilligers op wedstrijden, dat de ZRB en de ARB kwamen te vervallen. Zo geschiedde het kortste, meest turbulente roeiseizoen ooit. En toch: beter dan géén roeiseizoen. Op naar volgend jaar!

Sibylle Lange, MGD 2021

De EJD ging in twee 4+’en, een 2x en een skiff de baan over op de NSRF.
EJZ goed vertegenwoordigd in de 8+ op de NSRF.
Met veel blijdschap werd ik (Sibylle) beginner-af in scullen op de NSRF.
MGZ kon in zijn 4- in het gevorderden veld niet achterblijven en kwam ook als eerste over de finish op de NSRF

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *