Huldiging Koen Metsemakers voor goud op de Olympische Spelen

Foto’s door Marleen Frencken, geschreven door Bob de Wilt

Op 10 oktober 2021 vond de huldiging van Koen Metsemakers plaats. Vanwege het behalen van zijn gouden medaille op de Olympische spelen in Tokio, vond dit feestelijk en groots plaats in de Nijmeegse Sint Stevenskerk. Na een besloten borrel met diner in De Waagh, verplaatsten wij ons in de schemering richting de kerk. Deze route werd opgeluisterd door luid applaus en een erehaag van riem-dragende Phocanen mét fakkels.

Enorme belangstelling

De 29-jarige Phocaan is al sinds 2011 lid en woont de laatste jaren in Amsterdam om bij de bond te roeien. Daarom werd ruim vooraf het geheugen van Oud Phocas geraadpleegd met de volgende vraag. Wie zou er geschikt zijn om een rode draad gedurende de avond te verzorgen? Het Oud Phocas bestuur dacht uiteraard EJZ’12 coach Bert van den Boom. Mede dankzij Bert is Koen namelijk in zijn eerste jaar gaan wedstrijdroeien en begonnen aan zijn traject tot Gouden roeier. Met honderden aanwezigen (zowel Phocanen, Oud Phocanen, Ereleden/Leden van verdienste, maar ook huidig/oud ploeggenoten, vrienden en familie) voltrok zich een prachtige avond waarin onze kampioen werd toegesproken door de gemeenteraad, Nelleke Penninx (erelid van Phocas en olympisch medaillewinnaar in 2000), Gijs Tolmeijer (Voorzitter Phocas) en zijn Olympische ploeggenoten. Saillant feitje is dat mede Olympisch goud winnaar en (o.a.) 4-voudig Varsity-winnaar Dirk Uittenboogaard nog bij Nereus-praeses Carien Upmeijer navraag heeft gedaan waarom bij de A.S.R. de huldiging eigenlijk niet plaats had gevonden op net zo’n prachtlocatie. De reactie hierop luidde: “misschien na Parijs”.

Woorden vanuit Oud Phocas

Ook namens alle leden van Oud Phocas en alle duizenden leden die Phocas ooit heeft gehad, sprak het bestuur van Oud Phocas Koen toe:

“Wij zijn trots dat na bijna 75 jaar en talloze uren aan werk er dan eindelijk voor het eerst Goud is gewonnen op de olympische spelen door een Phocaan.” 

Ook werd er terug gedacht aan de huldiging in 2019. Destijds werd de kersverse wereldkampioen gevraagd om te blijven fungeren als inspirator:

“Kunnen we concluderen dat het inspireren is gelukt? Ik denk dat ik namens iedereen spreek als ik zeg: ja. Door te inspireren werk je als katalysator voor dé verbindende factor binnen Phocas en Oud Phocas. Die verbindende factor ís en blíjft: roeien. Dat we deze overwinning van Koen en zijn ploeg groots vieren is daarom deste belangrijker. We zien namelijk in de geschiedenis van Phocas dat zulke roeiprestaties iedere keer een groeispurt inleidt. En zo ook nu.”

Er volgde ook een opdracht aan Phocas en haar leden:

“Koen: vorige huldiging werd jij opgeroepen te inspireren en ik weet dat je dit zal blijven doen. Namens Oud Phocas heb ik vandaag een oproep aan heel Phocas. Trek lering uit Koen zijn mindset en uit het verleden. Stel vervolgens doelen en ga er vol voor. Mocht daarna je lidmaatschap bij Phocas ten einde zijn? Oud Phocas ontvangt iedereen met open armen om de tijden te blijven herinneren, ze te koesteren en om Phocas verder te blijven brengen”. 

Hierna werd Koen na zijn eigen dankwoord en nuchtere “Probeer het altijd leuk te houden want dat is waarom ik het doe” onder luid gezang middels het Haemellied gehuldigd tot Erelid van Phocas nadat hij de nieuwste zware skiff van Phocas had gedoopt tot ‘Oosterbuur’.

Voor wie het Haemellied nog eens wil horen, het klonk fantastisch in de Stevenskerk:  Huldiging met Haemellied in Stevenskerk

 

Wat was het cadeau?

De avond werd afgesloten met een receptie op de Villa van Schaeck. In de historie van Phocas hebben mogelijk nog niet eerder zoveel olympiërs bij elkaar zo uitbundig gesprongen op Narcotic van Liquido. Gelukkig had het bestuur van Oud Phocas al ruim daarvoor ons cadeau kunnen overhandigen aan ons kersverse Erelid. Dat Koen in zijn professionele carrière druk bezig is met roeien en een route naar kaakchirurg, is geen geheim. Maar dat hij ook fantastisch kan koken is minder bekend. Een gouden Olympische medaille is ontzettend mooi maar heel praktisch is het natuurlijk niet. Daarom heeft het bestuur van Oud Phocas ervoor gekozen om een ander Japans metaal cadeau te doen: namelijk een gepersonaliseerd Japans messen-set. Op deze manier hopen we op een praktische manier bij te kunnen dragen aan zijn perfectionisme en tegelijkertijd hem aan zijn prachtige overwinning te laten denken evenals de reis er naartoe.

We hopen dat het volgende Olympische goud eerder dan over 75 jaar gevierd mag worden!

Tot slot

Koen lijkt in elk geval niet stil te zitten: zo is hij aan het begin van de nieuwe olympische cyclus gestart met een nieuwe discipline: coastal rowing! Na een korte voorbereiding waagde hij zich in het weekend van 2 oktober direct aan de wereldkampioenschappen in Portugal. Benieuwd of hij net zo getalenteerd is op zee? Bekijk dan hier zijn interview met de NOS.

  2 reacties op “Huldiging Koen Metsemakers voor goud op de Olympische Spelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *