Dat andere roeiwater

door Paul Dekkers namens de Historicie.

Bij de recentste ALV was de kogel eindelijk door de kerk: in december 2021 beginnen de werkzaamheden van ons nieuwe botenhuis in het Bastion.

Toch was het Bastion zeker niet de eerste poging voor een nieuwe locatie. Tot 2009 was de meest voor de hand liggende optie een botenhuis aan Het Meertje. In tegenstelling tot wat de naam suggereert is dit geen meer, maar een riviertje (een wetering) in de Ooijpolder, die grotendeels stroomt door de voormalige gemeente Ubbergen. Nadat de gemeente Ubbergen niet het bestemmingsplan wilde wijzigen zodat Phocas daar kon roeien, werd het plan -na een rechtszaak- afgeketst. Kort daarna kwam de nog aan te leggen Spiegelwaal in beeld…

Enkele jaren eerder begon de relatie tussen Phocas en de gemeente Ubbergen al af te brokkelen. Tot grote schrik van de vereniging werd er begin 2006 een nieuwe voetveer bij Persingen aangelegd. De ligging van het gevaarte en zijn bekabeling kon het roeien daar onmogelijk maken. Gelukkig kon Phocas nog enkele wijzigingen adviseren, waardoor de hinder verminderd werd. De schrik was extra groot omdat in 2005 de universiteit al een perceel gekocht had van drie hectare groot bij het Hollands-Duitsch Gemaal waar het nieuwe botenhuis van Phocas zou herrijzen.

Om iedereen te laten wennen aan Het Meertje werd er tijdens de introw daar geroeid. Zo ook in 2006.

  1 reactie op “Dat andere roeiwater

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *