Winter Wedstrijden

Door Amanda Winnemuller namens de HistoriCie:

Helaas gaan ze dit jaar niet door de Winterwedstrijden. De wedstrijden staan bekend als het openingsmoment van het nationale roeiseizoen. in 1976 werden de wedstrijden voor het eerst georganiseerd. De WinterWedstrijden ontstonden uit de behoefte van de KNRB aan een selectietest na de winterstop. Omdat de Schie tussen Overschie en Delft een uitstekende locatie was, mocht Proteus-Eretes de organisatie van deze test, die toen nog over 6 kilometer werd gehouden, op zich nemen.

Jarenlang werd de WW gesponsord door eetcafé De Kurk in Delft, vervolgens door Multec en nog later door Pink Elephant. Aan die jarenlange naamsverbintenissen danken we de bijnamen de ‘kurk’, de ‘multec’ of de ‘pink’, welbekend bij de ouderen onder ons. Tegenwoordig is Van Oord trotse hoofdsponsor van de WW, waarvan elk jaar ook medewerkers meeroeien met de wedstrijd in het bedrijfsveld

De wedstrijden staan naast deze verschillende benamingen vooral bekend om de koude weersomstandigheden. De wedstrijden zijn zelfs 2 maal afgelast geweest en ook enkele keren ingekort geweest wegens ijsvorming. Maar ook een flets winterzonnetje kan zorgen voor een heerlijke langebaan wedstrijd.

Maar waar was Phocas? Zoals jullie misschien weten houdt de Historicie zich bezig met het archief, en worden er volop fotoboeken samengesteld. In het laatst afgemaakte boek van de jaren 1982-1987 vinden we niet veel foto’s van Phocas deelnemers aan de winterwedstrijden.
Zijn wij hier in Nijmegen dan zulk ‘mooi-weer-roeiers’?

We zien het seizoen eindigen bij de najaarswedstrijden. Natuurlijk komt de Snieklaas traditie er in de winter tussendoor, maar het lijkt erop dat we liever wachten op de maanden waarin de vogels langzaam terugkeren en beginnen te fluiten, wanneer we in april deelnemen aan de Head.

Wat vinden jullie, lekker bikkelen door de kou hoort er bij? Of wacht je liever op die vogels en dat lente zonnetje?

Heeft u nou nog mooie/koude foto’s liggen van uw ploeg tijdens de winterwedstrijden? Stuur ze naar ons op!

lustrumviering 1989 dopen lekker in het zonnetje.
regiowedstrijden 1989 finalewedstrijden in Nijmegen in juni.
1984 Marc Bik en Marc Lochmann van Bennekom bij de Kurk wedstrijden.
Met zijn allen op bezoek in Luzern bij Rotsee Regatta 1987.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *