Lustrumjaar voor Phocas, vroeger en nu!

Door Thijs Oostdam voor de HistoriCie:

MCMLII – Ie Lustrum

Zaterdag 3 en zondag 4 mei 1952 organiseert N.S.R.V. Phocas ter gelegenheid van haar 1e lustrum de nationale roeiwedstrijden op het Maas-Waalkanaal. Het kanaal is een stuk smaller dan dat we nu gewend zijn, dus er zijn in totaal maar vier banen. De baan, gelegen tussen de brug bij Hatert en het botenhuis onder de Graafsebrug, loopt van Zuid naar Noord. Voor dames snelroeien is er een afstand van 1000m en voor heren een afstand van 2000m.

Om 13.30 begint de eerste heat in de overnaadse vier: Skadi in baan één, Phocas in baan twee en in baan drie Proteus. Het is een mooie dag in mei met een gemiddelde temperatuur van 14,9 ºC. Het 5e bestuur onder gezag van praeses Ivo Dubois, de lustrumcommissie onder leiding van Vic van der Staay en de wedstrijdleiding zitten klaar, waarna wordt omgeroepen ‘’Skadi, Phocas en Proteus… Opgelet… GO!!!’’. Helaas, de winst zat er voor Phocas deze wedstrijd niet in. Maar omdat het toen niet lukte betekent het niet dat het nu in 2022 ook niet zal lukken. Veertien lustra verder, en Phocas organiseert de Traianus Regatta op 23 april. De competitiewedstrijd zal plaatsvinden op de nevengeul waar de roeiers eerst 2000m moeten afleggen om vervolgens een finale van 500m te roeien!

Ben jij er ook bij?!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *