De eerste (dans)passen in de goede richting

IN AANLOOP NAAR HET LUSTRUMGALA:

door Anna en Thijs namens de HistoriCie

Zie het voor je: het is 1947, alle Phocanen zitten al de hele dag vol spanning en zijn druk bezig zich klaar te maken voor het grote feest ’s avonds. Eindelijk is de avond daar en barst het feest los, de vrouwen in de mooiste jurken en de mannen in rokkostuum, de een aan het brullen aan de bar, de ander aan het flirten op de gang en de rest stijldansend op de dansvloer.

 

Een gala is natuurlijk een feestelijke gebeurtenis en heeft nou eenmaal bepaalde kledingvoorschriften en een bepaalde etiquette, die van tevoren nog extra worden aangegeven door middel van een uitgereikt etiquetteboekje. Hierbij is het belangrijk dat de dames hun kleding aanpassen aan de outfit van de man. De dame dient een grote avondjurk te dragen als de heer een rokkostuum draagt, terwijl bij een smoking een klein avondtoilet of cocktailjurk kan voldoen. Erg belangrijk dus om af te spreken met je partner wat jullie aantrekken.

Op de avond zelf is het gebruikelijk dat de heer voor de corsages zorgt. Deze worden vervolgens op elkaars linker schouder gespeld. Belangrijk is dat de heer bedenkt welke kleur past bij de jurk van de dame. Bij het opspelden van de corsages wordt de corsage bij de vrouw met de punt naar beneden opgespeld, terwijl bij de man deze met de punt naar boven wordt opgespeld.

Vervolgens is er de begroeting, denk hierbij aan een omarming, een zoen of een zogenaamde Brabantse drieklapper, gebruikelijk als mensen elkaar goed kennen. Ik hoor je al denken ‘’een Brabantse drieklapper???’’, dit houdt drie kussen op de wangen in, om en om.

Eenmaal aangekomen op de dansvloer is bij het vragen van een dame voor een dans niet ongebruikelijk dat de man een lichte buiging maakt met een dichtgeknoopt jasje en zonder sigaret, bij een zittende dame wordt ‘haar rechterhand zacht gekust zonder haar hand op te tillen’.

 

Dan de volgende stap: het dansen zelf. Zonder voorbereiding door middel van danslessen op de dansvloer verschijnen is in 1947 natuurlijk geen optie. Een maandenlange voorbereiding zorgt ervoor dat zowel de heren als de dames goed voorbereid zijn om een mooie dans neer te zetten. Het kennen van veel dansen betuigt van rijkdom, maar anno 2022 hoeft bij Phocas niemand zich daar zorgen om te maken: 14 en 21 juni kan iedereen, arme student of rijke student, leren stijldansen.

 

Over een maand is het zover: ons XVe Lustrumgala. Na een aantal danslessen, een hoop theeafspraken met daaruit voortvloeiend hopelijk veel dates en keuzestress om jurken, wanen we ons op de dansvloer. Met deze informatie over galaetiquette kunnen we jullie hopelijk nog een beetje beter voorbereiden, zodat we er met elkaar een memorabel gala van kunnen maken.

 

Gala 1991 in Kasteel Doornenburg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *