De Haemel heeft Abraham gezien!

De Haemel

Door Thijs Oostdam namens de HistoriCie:

‘’In de Haemelsteeg staat een pakhuis leeg, waar Jan Hamel heeft gewoond!’’

Ons mooie botenhuis op de Oostkanaaldijk nummer 1. Velen van jullie waarderen en bezoeken deze plek soms wel dagelijks, dan wel wekelijks en sommige maar heel af en toe. Maar altijd hangt er een bepaalde positieve en verwelkomende sfeer waarbij iedere Phocaan welkom is: voor hem, haar en non-binair.

Wat je hier boven hebt gelezen weet je allemaal al, maar wat je misschien nog niet weet is dat afgelopen maand, op 7 september om precies te zijn, het botenhuis maar liefst 50 jaar bestond. Op 7 september 1972 kwam het botenhuis namelijk vanuit Diemen via IJsselmeer, Keteldiep, de IJssel, de Rijn en de Waal in Nijmegen aan, met als ‘’voorlopige’’ ligplaats het Maas-Waalkanaal. Ik heb een inschatting gemaakt van de hoeveelheid kilometers dat het botenhuis heeft moeten afleggen. Het zal je verbazen, maar de afstand dat het botenhuis heeft afgelegd voordat het op de zijn huidige plek lag is bijna 220 kilometer!!! Die tocht was erg spannend en zorgde al meteen voor veel ellende doordat de betonnen bak schade opliep. Leo Geeraedts sr. heeft een prachtige film van deze sleeptocht gemaakt die in het archief van Phocas bewaard wordt. Overigens werd op 28 oktober 1972 het botenhuis officieel geopend tegelijk met de wat verlate viering van het vijfde lustrum.

Hoewel er al veel nieuws is over de verhuizing en transitie naar het nieuwe botenhuis aan de Spiegelwaal, zullen wij de 50 jarige geschiedenis van ons huidige botenhuis in herinnering houden en voorlopig zullen we het nog wel even met veel plezier en genoegen gebruiken.

Reis van botenhuis naar Nijmegen in 1972
Zomer 1972; bouw van het botenhuis
najaar 1972; het botenhuis ligt op zijn plaats ten zuiden van de Hatertsebrug ter hoogte van de Middachtenstraat
1972; zicht op het nieuwe botenhuis vanaf de Hatertsebrug

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *