Een ode aan De Groote $nuffel

door Paul Dekkers namens de HistoriCie.

Het 43e verenigingsjaar 1989-1990 kenmerkte zich door een ingrijpende gebeurtenis, want dat jaar werd bootsman Jo Geurts getroffen door een hartinfarct. Dit eindigde zijn carrière. Zijn protegé Serraat moest de scepter overnemen op de Haemel. De erfenis van Jo was zichtbaar in de loods, want deze vakman had vele schepen zelf gebouwd.

Eerder in de jaren ’80 was Phocas naast de zelfbouwschepen van Jo al aan het ‘experimenteren’ met het aanschaf van boten. Onder andere in 1988 had Phocas de 4- Cuchulain aangeschaft van het merk Aylings in Engeland. Omdat dit merk zo goed beviel, maakte Phocas de beste keuze in haar bestaan; Phocas schafte een Aylings 4+ aan in de verenigingskleuren.

Deze aanschaf van 20.000 gulden was financieel gezien echter niet al te gemakkelijk. Doordat de jaarlijkse afdracht aan onze roeistichting sneller groeide dan de inkomsten van met name werkacties, kon Phocas een nieuw schip eigenlijk niet veroorloven. Gelukkig wilde het Nijmeegse Universiteitsfonds (SNUF, sinds 2016 het Radboud Studentenfonds) dit keer bijspringen met een subsidie van 10.000 pietermannen om het gat te dichten. Het SNUF had echter een belangrijke voorwaarde gesteld aan deze aanschaf; deze boot moest de naam Snuffel II gaan krijgen en daarmee de opvolger worden van de 2- Snuffel.

Zo gezegd, zo gedaan. Tijdens de RowOut op 6 oktober 1990 werd De Groote $nuffel gedoopt door de directeur van het SNUF Paul Tummers, onder begeleiding van de voorzitter Toni Versluijs. Ze werd voorgeroeid door Miranda Reuvers (b), Annet van der Helm (2), Inge Vossers (3) en Karin van Bosheid (s). En nu 32 jaar later is De Groote $nuffel nog altijd een van de bekendste schepen van Phocas, al is het maar omdat ze door haar lengte soms wordt aangezien voor een 8+.

Rede voorzitter Toni Versluijs
Doop door directeur SNUF Paul Tummers
Voorroeiers Miranda Reuvers (b), Annet van der Helm (2), Inge Vossers (3) en Karin van Bosheid (s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *