PEK ergometerwedstrijden bij Phocas al sinds 1992.

door Bobbie Roos Glastra van Loon namens de HistoriCie.

 

Dat Phocas een progressieve vereniging is verbaast wellicht niemand meer, maar wist je ook dat Phocas al als tweede studentenroeivereniging van Nederland een ergometerkampioenschap organiseerde? Nadat Nereus in 1991 voor het eerst de NKIR organiseerde kwam Phocas al snel met een eigen versie: In 1992 werd de eerste Nijmeegse Ergo Sprint Kampioenschappen (de NESK) georganiseerd. Dit jaar vindt alweer de 21e editie van deze prachtige wedstrijd plaats, al is de vorm in de loop van de tijd wel een beetje veranderd. Waar de ergometers eerst op het RSC en toen afwisselend in het Bovenhuysch of de Villa werden neergezet, wordt er sinds 2019 weer geroeid in gymzalen. Daarnaast werd de NESK in 2006 omgedoopt tot de Phocas Ergometer Kampioenschappen, de PEK, omdat na de verandering van de afstand van 500 naar 1000 en 2000 meter de benaming “sprint” niet meer zo toepasselijk was.

Extra feitje: Phocas heeft tussen 2009 en 2014 jaarlijks een officieel ergometer kampioenschap á la de NKIR georganiseerd! In de eerste jaren vond de NKIR namelijk pas in januari plaats en vanwege de selectie van de wedstrijdploegen hadden veel verenigingen behoefte aan een dergelijke wedstrijd eerder in het jaar, en die behoefte vervulde Phocas maar wat graag. Pas nadat Nereus de NKIR naar voren verplaatste kwam aan de INK een einde. Hoewel jammer, betekende dat wel dat ook wedstrijdroeiers weer mee gingen roeien op de PEK, waardoor dat inmiddels weer een wedstrijd voor álle Phocanen is.

De eerste NESK in 1992, bericht Gelderlander.
Profcoach Freek Verhoeven op de NEK van 1992.
Eerste PEK in 2006
Laatste INK in 2014.
wedstro’s weer op de PEK in 2015.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *