Het kortebaan seizoen is geopend!

Op 2 april werd traditie getrouw het kortebaan seizoen geopend met de Varsity. Een keer per jaar is een stukje van het Amsterdam-Rijnkanaal een bedevaartsoord voor roeiend minnend Nederland. Phocas was ook in grote getale aanwezig om de wedstrijdsectie aan te moedigen bij hun eerste wedstrijd over 2km van het seizoen. Voor de aanwezige Phocanen (en oud Phocanen) werd het een dag om niet snel te vergeten. Phocas had namelijk twee eerstejaars achten in de finale liggen. De EJD wist in de time-trial de 3de tijd te varen en zo een plekje op te eisen in de finale. Daarbij was het EJZ die als snelste eindigde in de time-trial en daardoor een gunstige plek kreeg in de finale. Doordat er flink wat wind stond op het kanaal waren de omstandigheden niet eerlijk. Vandaar dat er gewerkt werd met een fairness protocol. De voorwedstrijden werden verroeid in een time-trial en de finales werden gestart in waaier vorm. Voor EJZ betekende dit een uitstekende uitgangspositie in de voordeelbaan. Alle ogen van de aanwezige Phocanen waren daarom gericht op de finale van de mannen. Helaas was Nereus in de finale net te sterk en moesten de mannen genoegen nemen met een 2de plek. De EJD behaalde in hun finale net als in de time-trial de 3de plek. Een 2de en een 3de plek bij de eerstejaars achten op de Varsity is een prestatie waar Phocas trots op mag zijn en hiermee werd de toon gezet voor het kortebaan seizoen.

Op 14 en 15 april was het de beurt aan de Middengroepen om hun kortebaan seizoen te openen op de Bosbaan voorjaarsregatta. Het regende dit weekend A-finales (van de 16 gestarte ploegen behaalde 14 ploegen de A-finale). Helaas was het toch nog even wachten op dat eerste Phocas blik. Gelukkig was het van 21 t/m 23 april tijd voor het nk klein/ Hollandia roeiwedstrijd. Op het NK klein kwam Fedrik Ploeg een time-trial en een halve finale als 3de over de streep in de B-finale van het NK voor lichte roeiers. Een prestatie van formaat. Nadat het bij de vorige twee wedstrijden al een paar keer dichtbij was voor een paar Phocas ploegen, was het op de Hollandia wel raak. Sjoerd Mulder trok als eerste Phocaan dit seizoen een klasserend blik. Hij werd eerste in de LHG1x. Dit gaf de andere Phocanen de kracht om ook een blik op te halen aan het ere vlot. Zo wonnen Matthijs de Kool en Siemen Nijhof het HB2x veld. Dit was alleen nog maar de zaterdag van de Hollandia. Op de zondag was het namelijk de beurt aan EJZ om sportief revanche te nemen voor de 2de plek op de Varsity en beginner af te worden. De mannen bezweken niet onder de druk en werden zo de eerste zware 8+ die beginner af wordt sinds 2012. Met 3 blikken ging Phocas naar huis van de Hollandia. Op naar de volgende wedstrijd, de ZRB in Tilburg.

Op 29 en 30 april reisde de wedstrijdsectie af naar de watersportbaan te Tilburg. Hier werd de goede lijn van de afgelopen wedstrijden vrolijk doorgezet. Ook hier werden er veel A-finales gevaren (wat in Tilburg nog iets lastiger is aangezien er maar plek is voor 4 boten op de baan). Het was Merle de Vries die samen met een maatje van Proteus het eerste blik mocht ophalen door te winnen in het DB2x veld op zaterdag. Op de zondag werden er nog 2 blikken toegevoegd. Zo wist Danique Dinjens samen met, Oud Phocaan en tegenwoordig roeister van de Waal, Brechtje Grotenhuijs te blikken in het LDB2x veld. Naast deze lichte dames was er nog meer licht succes. Fedrik Ploeg wist in het LHG-B1x veld zijn boegbal als eerste over de finishlijn te duwen en daarmee blik te trekken.

Naast dat Phocas op dit moment al op 6 klasserende blikken staat dit seizoen, worden er ook structureel heel veel A-finales gevaren door Phocas ploegen. Dit zal ongetwijfeld resulteren in nog meer blikken in de wedstrijden die nog komen gaan. Wij wensen de wedstrijdroeiers heel veel succes bij de komende wedstrijden en uiteraard veel plezier bij de hopelijk vele blikborrels.

  1 reactie op “Het kortebaan seizoen is geopend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *