#Throwback Thursday: Wedstrijdje Droogroeien

Wedstrijdje Droogroeien

Sanne Ruigrok namens de archiefcommissie.

In Nederland wordt sinds 1991 jaarlijks de NKIR gehouden. Om met de tijd en trend mee te gaan besloot Phocas in 1992 de eerste Nijmeegse ergosprint kampioenschappen te organiseren. Dit grote nieuws vond zelfs een plekje in de Gelderlander, bijgevoegde foto uit die krant laat de ergometers in het toenmalige Sportcentrum zien, waar Freek Verhoeven de grote motor achter dit evenement was.

Destijds werd het evenement afgekort het NESK genoemd en geroeid over een afstand van 500 meter. Heden ten dage heet het de PEK, is de race een stukje langer en vindt het gebeuren  plaats in een gymzaal.

En wat was de PEK afgelopen weekend weer een succes. Op de afstand van 1 of 2K trapten de eerstejaars (en een aantal ouderejaars) zich de longen uit het lijf. Met voor het eerst in jaren een veld voor de wedstrijdroeiers, kan vanaf dit jaar de Joost T trofee* door élke eerstejaars gewonnen worden. En hoewel menig Phocaan liever niet met deze trofee gezien wil worden, weerspiegelt deze wel degelijk je prestaties; als je mooi op de foto staat, heb je niet hard genoeg geroeid!

 

* voor de oud leden: wie staat het lelijkst op de foto.

4 reacties

 1. Bij de eerste editie werd een combinatie klassement opgemaakt over de 3 geroeide afstanden van 250, 500 en 750 meter. Er was een zwaar en licht veld. Bij de zware mannen won een bodybuilder die nog nooit in een boot geroeid had. Schande! ?

  • lily-de-kleijn

   Hoi Joop,
   Ja, zo zie je maar, goed presteren op de ergometer zegt niet heel veel over je prestaties op het water. Jij hebt blijkbaar in jouw tijd bij Phocas ook meegedaan? Kan me voorstellen dat dit een beetje frustrerend was. groetjes, Lily

 2. De eerste (?) editie was een enkele afstand van 500 meter. Daar deden alleen roeiers aan mee. Die heb ik gewonnen (weet niet of daar zwaar / licht onderscheid gemaakt was).

  • lily-de-kleijn

   Hoi Hans,
   Leuk om te lezen dat jij de eerste editie gewonnen hebt, sta je soms ook op de foto? Of heb je er nog een goede foto van voor ons archief, zou leuk zijn namelijk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *